top of page

Må bra - bli STARKARE

Naturlig mat & träning

Människan har under miljontals år varit jägare och samlare och genetiskt är människan fortfarande nästan likadan som då, med samma ämnesomsättning och matsmältningssystem. Vi är alltså anpassade att äta liknande den födan våra förfäder åt, dvs den kost vi haft tillgång till under våran biologiska utveckling.

Kost från naturen där tillgängligheten och energitätheten varit avgörande för valen av föda. Basen bestod av kött, fisk, ägg, naturligt fett, grönsaker, rotfrukter, bär och nötter som varierades utifrån klimatet. Exakt vad man åt kan man ju diskutera men helt säkert är i alla fall att de inte åt näringsfattiga, processade livsmedel med olika typer av tillsatser.

Ohälsa och olika sjukdomar är genernas svar på mat och miljöfaktorer som är främmande för kroppen. Det är alltså den moderna raffinerade maten vi äter idag och vår osunda livsstil som gör oss sjuka och driver fram ohälsa som t ex fetma, diabetes, allergier, depressioner, hjärt-och kärlsjukdomar.

Att äta naturlig mat innebär att fokus bör ligga på råvaror med bra kvalitet, att maten är så ren och oprocessad som möjligt och med så lite tillsatser som möjligt.

Basen är protein, bra fetter och kolhydrater dvs kött, fisk, ägg, naturliga fetter, grönsaker, rotfrukter, bär och nötter men inget raffinerat socker eller gluten.

  • Laga din mat från grunden med bra råvaror
  • Försök att äta så mycket ekologiskt som möjligt
  • Försök att välja kött från gräsbetande djur. Det är mer Omega-3 och mindre Omega-6 än i kött från djur uppfödda på spannmål.
  • Försök att välja mat med så lite tillsatser som möjligt. Läs innehållsförteckningen! Förstår du den inte - ät inte!
  • Försök undvik råvaror och produkter som innehåller gluten, på grund av glutenproteinets inflammatoriska effekt.

Det vi äter dagligen påverkar hälsan och vårt välmående bl a vikten, och humöret. Maten är näring till våra celler så dom kan fungera som dom ska.

Genom att äta naturlig mat, dvs mat som kroppen är byggd och utvecklad för, så kommer du nog snart märka att du mår och presterar bättre än tidigare. Energinivåerna kommer bli jämnare och högre, du kommer få ett jämnare humör och slippa sötsug. Personer med t ex magproblem, huvudvärk, allergier, atuoimmuna sjukdomar och hudproblem blir i allmänhet bättre eller t om symtomfria. 

Att må bra handlar inte bara om kosten utan om din hälsa i ett helhetsperspektiv.

Många saker räknas in; kost, stress, sömn, fysisk aktivitet, även din mentala och sociala hälsa.

Rör på dig mera!

Idag är många människor alldeles för inaktiva. Det är långa dagar på jobbet, sittandes vid skrivbordet och när vi kommer hem är orken slut. Vi sätter vi oss gärna i soffan och slöar. Mår vi då bättre? Nej! Våra kroppar är inte gjorda för att sitta still så mycket som vi gör och för att må bra krävs det att vi har en kropp i balans.

En kropp i balans förutsätter dock att man kan röra på sig obehindrat, vilket innebär är att man har en funktionell kropp där även musklerna är i balans. Muskler i balans krävs för att du ska ha en bra kroppshållning. En bra hållning påverkar din andning, som i sin tur påverkar de inre organen, osv...

En bra balanserad kropp innebär att man obehindrat kan utföra människans basrörelser, böjning, vridning, press, drag, utfall, huksittande och gång.

Har du problem med någon av dessa rörelser så behöver du jobba med korrektiv träning och stretch.

Var aktiv - ut i skogen, ta en promenad, spring en mil eller gå till gymet om det passar dig bättre. Huvudsaken är att du gör någonting! Och har kul samtidigt! Eller just under träningspasset kanske det inte känns så kul, utan mest jobbigt men känslan efteråt...den är härlig!

Do what you love...love what you do!

bottom of page